Sidebar

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) surengė nuotolinę diskusiją „Skaidrumo link: pradėkime nuo mokyklos“, kurioje per 300 dalyvių iš savivaldybių Švietimo skyrių, atsakingų už antikorupcinio ugdymo diegimą mokyklose, kartu su bendrojo ugdymo mokyklų mokytojais diskutavo apie moksleiviams diegiamas skaidrumo nuostatas.

Susitikime pranešimą „Antikorupcinis ugdymas – misija (ne)įmanoma“ pristatė ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Regionų plėtros instituto mokslinės darbuotojos dr. Rita Toleikienė ir dr. Vita Juknevičienė, sulaukusios diskusijos dalyvių klausimų.

„Moksleiviai akcentuoja savo asmeninę atsakomybę ir apsisprendimą elgtis sąžiningai, todėl antikorupcinio ugdymo pagrindas yra susitarimai ir vertybėmis grįstų sprendimų priėmimas, kurie reikalauja išminties, psichologinio įžvalgumo ir metodinio meistriškumo. Esminis antikorupcinio ugdymo iššūkis – kaip šiam ugdymui netapti informavimo apie korumpuoto elgesio galimybes kursu“, – teigia dr. Rita Toleikienė ir dr. Vita Juknevičienė.

Renginyje buvo pristatyta dar keletas įdomių ir diskusijas sukėlusių pranešimų – „Kodėl mums turi rūpėti valstybė?“ (Luka Sinevičienė, istorikė, visuomenininkė, LRT radijo laidos "Vardan tos" vedėja), „Antikorupcinis mokinių ugdymas: Kauno miesto pavyzdys“ (dr. Edita Vainienė, Kauno Aleksandro Puškino gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui) ir „Skaidrumą ugdome kartu – kokias galimybes tam turime?“ (Benas Aldakauskas, STT Antikorupcinio švietimo skyriaus viršininkas).

„Švietimas, kaip procesas, yra nuolatinis ir nesibaigiantis, visada besikeičiantis ir prisitaikantis prie naujovių, todėl dalinimasis patirtimi, pristatant geriausius šios veiklos pavyzdžius bei iniciatyvas – tai puiki galimybė mokytojams praplėsti akiratį bei atrasti naujų antikorupcinio ugdymo galimybių mokykloje“, – sako Benas Aldakauskas, STT Antikorupcinio švietimo skyriaus vadovas.

„Prancūzų rašytojas Viktoras Hugo yra pasakęs: „Aukščiausias teismas – sąžinės teismas“. Ši mintis tiesiogiai atliepia vieną svarbiausių ugdymo tikslų – žmogaus vertybių ugdymą. Esu tikra, kad diena iš dienos mokyklose akcentuodami pamatines vertybes, tokias kaip pagarba, orumas, empatija, sąžiningumas – išugdysime atsakingą, pilietišką, sąmoningą ir skaidrią visuomenę. Bendraujant su jaunais žmonėmis jau šiandien juntamas ryškus vertybinis pokytis. Dabartinei kartai tokie reiškiniai kaip kyšininkavimas, mokesčių vengimas ar nepotizmas jau yra sunkiai suprantami. Tai yra didelis pasiekimas, kuriuo visi turime didžiuotis ir džiaugtis šiandien,“ – sakė renginį atidariusi Agnė Andriuškevičienė, Švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėja.

Istorikė ir visuomenininkė Luka Sinevičienė teigė, kad pilietiškumas – tai asmeninio ryšio su valstybe kūrimas. „Kiekvienas tą ryšį turime skirtingą ir tik nuo mūsų priklauso, kiek jis bus tvirtas ir stiprus. Svarbiausia suvokti, juk tik per konkrečius veiksmus, kasdienius mažus dalykus ir atsakomybę, o ne kalbas, mes stipriname save ir savo valstybę“, – sako Luka Sinevičienė.

„Antikorupcinis mokinių ugdymas – tai jaunų žmonių vertybinių nuostatų bei gebėjimų formavimas, siekiant teisingos pilietinės pozicijos korupcijos atžvilgiu. To turime siekti ne tik rengdami Tarptautinei antikorupcinei dienai paminėti skirtus renginius, bet ir nuolat inicijuodami įvairias diskusijas, rengdami jaunimui patrauklias iniciatyvas ir akcijas", – teigia Edita Vainienė.

Parengta pagal stt.lt inf.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos