Sidebar

Rugpjūčio mėnesį VU Šiaulių akademijoje (VU ŠA) stažavosi mokslininkai dr. Athanasios Damialis ir dr. Stefanie Gilles iš Miuncheno technikos universiteto Augsburgo ligoninės Medicinos mokslų centro (UNIKA-T), kurie kartu su VU ŠA Aplinkos tyrimų mokslo grupės mokslininkais tobulino praktinius įgūdžius, diskutavo ore pasklidusių alergenų tyrimų tematika.

VU ŠA Aplinkos tyrimų mokslo grupė jau ne vienerius metus bendradarbiauja su į stažuotę atvykusiais mokslininkais. Glaudesnis mokslinis interesas užsimezgė pandemijos metu, kai, vadovaujant Athanasios Damialis ir Stefanie Gilles, buvo tiriamas oru plintančių žiedadulkių vaidmuo SARS-CoV-2 infekcijos pasireiškimo dažniui. Tyrimų rezultatai buvo apibendrinti straipsnyje „Higher airborne pollen concentrations correlated with increased SARS-CoV-2 infection rates, as evidenced from 31 countries across the globe“ ir paskelbti JAV leidžiamame mokslo žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ (PNAS).

Pasak VU Šiaulių akademijos Aplinkos tyrimų grupės vadovės prof. dr. Ingridos Šaulienės, ši savaitės trukmės stažuotė Šiauliuose buvo abipusiai naudinga. Lauko eksperimentų ir susitikimų metu buvo aptarti tyrimų rezultatai, diskutuota apie naujai kuriamą, bepiločiams orlaiviams tinkamą, bioaerozolių surinkimo technologiją. Taip pat išryškintos kuriamos technologijos pritaikymo galimybės. Svečiams buvo pristatyti oru plintančių biologinės kilmės dalelių sklaidos Lietuvoje ir jų poveikio sveikatai tyrimai, susitarta dėl bendradarbiavimo vykdant mokslinius tyrimus ekologijos kryptyje ir stiprinant bendras iniciatyvas aplinkos sveikatos srityje.

Athanasios Damialis yra aukšto lygio mokslininkas, tiriantis bioaerozolio sklaidą Vokietijoje ir analizuojantis biologinės kilmės dalelių sukeliamas globalines problemas. Jis yra paskelbęs daugiau nei 55 publikacijas ir yra vienas žymiausių mokslininkų aerobiologų bendruomenėje.

Stefanie Gilles imunologijos mokslinių tyrimų srityje yra paskelbusi daugiau nei 45 aukšto lygio publikacijas. Tirdama alergines reakcijas inicijuojančius procesus, mokslininkė ištyrė COVID-19 ir įkvepiamų alergenų sąsajas bei išryškino aplinkos veiksnius, nulemiančius galimą ligos paūmėjimą.

VU ŠA inf.
Nuotraukoje: VU ŠA Aplinkos tyrimų mokslo grupės nariai su Vokietijos mokslininkais tyrimų Trakų rajone metu
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos