Sidebar

Rugsėjo 24 d. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos centriniuose rūmuose atidaryta paroda „Keliaujančios demokratijos laboratorija“.

Parodoje akcentuojamas vizualizuotas medijų raštingumo metodikos (technikos) žemėlapis (išverstas į lietuvių kalbą), kaip vertėtų kritiškai svarstyti skaitant medijų platybėse sklindančius tekstus ir begalę informacijos, kad išvengtume netikrų („fake“), propagandinių, užsakomųjų, vienašališkų, politizuotų ar stiprų neigiamą emocinį poveikį skatinančių, kurstančių masinę reakciją ir kitų naujienų, kurios konstruoja mūsų socialinės realybės pažinimą iškreiptu būdu.

Medijų raštingumas – daugeliui dar sunkiai suprantama, nauja sąvoka. Tačiau internetui tampant vis didesne mūsų gyvenimo dalimi, gebėjimas kritiškai vertinti matomą turinį yra vienas reikšmingiausių modernaus žmogaus gebėjimų. Ar patikimas šis žinių šaltinis? Ar išsakyta nuomonė yra objektyvi? Ar išdėstyta informacija paremta faktais?

Parodos atidarymo metu renginio dalyvius, tarp kurių daugiausiai buvo Šiaulių Didždvario gimnazijos moksleiviai, pasveikino VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė ir medijų ekspertas iš Danijos Leif Lonsman.

„Keliaujančios demokratijos laboratorija“ pirmą kartą buvo sukurta 2018 m. ir apkeliavo visą Švediją, siekdama sustiprinti studentų ir jaunų suaugusiųjų gebėjimą savarankiškai įvertinti įvairių šaltinių patikimumą ir idėjinį atspirties tašką.

Po parodos atidarymo vyko specialus žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo seminaras, kurį vedė medijų ekspertas iš Danijos Leif Lonsman (Nordic Journalist Center, Denmark, www.njc.dk), pranešimą tema „The Fake ≠ Fact Info Lab“ skaitė Evgeniya Khoroltseva iš Norvegijos (Human Rights Academy, Norway).

Renginį organizavo Danijos kultūros institutas, Baltijos žiniasklaidos kompetencijos centras, Šiaurės šalių žurnalistų centras ir Žmogaus teisių akademija, rėmėjai: Šiaurės ministrų taryba, Švedijos Karalystės ambasada Lietuvoje, Švedijos institutas, Vilniaus universiteto bibliotekos Šiaulių akademijos informacijos centras.

Paroda VU Šiaulių akademijos centrinių rūmų fojė veiks mėnesį.

VU ŠA inf.
Zenono Ripinskio nuotr.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos