Sidebar

Lapkričio 4 d. Vilniaus universiteto bibliotekos Šiaulių akademijos informaciniame centre atidaryta Europos Parlamento nario prof. Liudo Mažylio parengta paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“, skirta masinių trėmimų, vykusių 1941 m. birželio 14–18 dienomis, 80-mečiui paminėti.

Parodoje eksponuojami laiškai iš tremties, siųsti Mažylių šeimai į Kauną – Juozo Siručio, Petronėlės Sirutytės-Lastytės, Onos Matulaitytės-Stulginskienės ir Jono bei Onos Siručių laiškai, adresuoti Antaninai Mažylienei. Joje pristatomi autentiški laiškai iš lagerių, jų neredaguotas turinys, kuriame slypi tikros išgyvenimų, skausmo, bado, šalčio istorijos, persmelktos artimųjų ilgesio, prisiminimų ir kupinos vilties. „Kai tavo tauta išgyveno bandymą ją sunaikinti, kai tai griovė šimtus tūkstančių likimų, kai žūdavo vaikai, moterys ir vyrai – privalome nuolat priminti tai visuomenei, dalintis šiomis tragiškomis patirtimis – dar ir tam, kad ši istorija niekada nepasikartotų“, – pristatydamas parodą sako  L. Mažylis. Profesorius įsitikinęs, jog kone kiekvieną šeimą Lietuvoje palietė sovietinės komunistinės valdžios vykdytas trėmimų siaubas. Sunku net įsivaizduoti, ką patyrė ir išgyveno tremtiniai kelyje į gulagus Sibire bei Šiaurėje. Jų istorijomis kalbėti nedrįstu, tai per daug jautru, – sako prof. L. Mažylis. – Bet turime teisę leisti prabilti jiems patiems – jų laiškų, siųstų į Lietuvą, eilutėse. Tikiuosi, kad parodoje eksponuojami laiškai, siųsti mano šeimai, atskleis ir padės mums suvokti tragiškos trėmimų istorijos realybę.“

Pristatydama parodos iniciatorių prof. Liudą Mažylį VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė pažymėjo, jog akademija nuolat skiria dėmesį trečiajai savo misijai – plėtoti šviečiamąją ir kultūrinę veiklą visuomenėje, todėl tikisi, jog ši vertinga paroda, kuri veiks visą lapkričio mėnesį, sulauks lankytojų dėmesio ir bus ypač naudinga pažintinė priemonė jaunimui.

Europos Parlamento narys prof. L. Mažylis susirinkusiems į parodos atidarymą išsamiai papasakojo apie parodos sumanymo aplinkybes, sudėtingą ir skausmingą savo giminės istoriją. Pasak profesoriaus, jam didesnių pastangų surinkti medžiagą šiai parodai nereikėjo, nes ekspoziciją sudaro laiškai, iš tremties siųsti senelių šeimai į Kauną. „Daugiausia laiškų  – iš mano tėvo pusbrolio Juozo Siručio, kuriam teko iškęsti nepaprastai sunkias sąlygas lageriuose ir kurio likimas susiklostė taip, kad po tremties jis nebegrįžo į Lietuvą. Mane stipriai paveikė jo meilė Lietuvai, siekis grįžti į savo tėvynę, todėl aš šia ekspozicija noriu parodyti ir paaiškinti jaunimui, kas sovietų okupacijos metais Lietuvoje vyko“, – kalbėjo prof. L. Mažylis.

Parodos atidaryme dalyvavo gausus būrys Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo narių, kurie nuoširdžiai padėkojo už įdomią parodą, daugumai iš jų primenančią metus, praleistus tremtyje.

Prof. L. Mažylis taip pat apsilankė VU bibliotekos Šiaulių akademijos informaciniame centre įkurtame „Centukų“ kambaryje, pasirašė svečių knygoje.

VU Šiaulių akademijos inf.
Zenono Ripinskio nuotr.
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos