Sidebar

„Gundei, bet nesugundei“, – dainuoja jaunoji atlikėja Akvilė Staražinskaitė. Nesugundė jos sostinė, bet sugundė muzika. Vaikštant Šiaulių gatvėmis, jau antrus metus galima išvysti kylančią Lietuvos popmuzikos dainininkę, kurios dainos jau žinomos ir klausomos visos Lietuvos melomanų. Šiauliuose studijuojanti Akvilė džiaugiasi klausytojų meile, kurie kelių jos dainų įrašus jau perklausė daugiau nei po milijoną kartų.

 Daug žadanti pradžia

„Sako, meilė gydo, bet tik ne mane…“, manau, vis paniūniuoja ne vienas klausytojas. Ši daina, kaip ir „Negrįšiu namo“, yra surinkusios po 1,3 mln. peržiūrų „YouTube“ kanale. Iš mažo miestelio – Kražių – kilusiai merginai tai reiškia labai daug. Viltį ir patvirtinimą, kad ne veltui atvėrė savo širdį klausytojams, kad siekia koncertuoti minioms.

Būsimiems gerbėjams prieš porą metų Akvilė prisistatė su trenksmu – būtent pirmoji išleista daina („Sako, meilė gydo“) iškart sulaukė sparčiai augančių perklausų, bet iki tol merginą su muzika siejo nedaug kas. Tik noras per kūrybą išlieti mintis.

Išraiškinga, ryški ir žavinga dainininkė scenoje yra miela ir kukli gyvenime. Įdomus paradoksas – „YouTube“ platformoje ir radijo stotyse grojami kūriniai įstringa klausytojams, tampa hitais, tačiau ne visi žino, kad juos atlieka būtent Akvilė. Ji pati sako trokštanti ne bet kokio populiarumo, o pelnyto dėl savo kūrybos ir atliekamų dainų.

Laiškas Vudžiui

 Tiesa, kaip pasakoja pati Akvilė, ji iki 17 metų tik pasvarstydavo gyvenimą sieti su muzika, nors buvo lankiusi muzikos mokyklą, mokiusis solinio dainavimo. O štai kūrė nuo paauglystės, bet prireikė laiko, kol išdrįso rezultatą parodyti kitiems. Ir lemtingo postūmio.

„Man atrodo, kad likimas taip susidėliojo… Iš tikrųjų labai daug kas nežinojo apie mano kūrybą, nes pradėjau kurti nuo 14 metų, bet pasitaikė konkursas, kur reikėjo atlikti savo kūrybos dainas. Gyvai atlikus, jas reikėjo įkelti į „YouTube“ platformą. Tada jau visa mano mokykla pamatė, kad kuriu (šypsosi). O muzikos mokytoja mane paskatino dainą įrašyti“, – savo, kaip atlikėjos, kelio pradžią prisimena pašnekovė.

Teko pasikapstyti internete, kol tuomet dar moksleivė surado, kas užsiima profesionaliu dainų įrašymu. Tačiau galiausiai ji prisiminė vieną kompaniją, kuriančią aranžuotes, ir susisiekė. Pasirodo, parašė Arvydui Martinėnui, dar lietuviams žinomam kaip Vudžiui (iš realybės šou „Kelias į žvaigždes“). „Išdrįsau parašyti, jis sutiko su manimi bendradarbiauti. Taip ir užsimezgė mūsų draugystė“, – pasakoja Akvilė.

Na, o po abitūros mokslus ji tęsia Šiauliuose, kur pasirinko muzikos pedagogikos studijas Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje (VU ŠA). Dabar jau antrakursė sako svarsčiusi rinktis tarp Saulės miesto ir sostinės, bet nenorėjo nutolti nuo namų, o ir Vilnius kol kas nevilioja. „Labai mėgstu gamtą, man nepatinka miesto šurmulys, mėgstu laisvę... Gal dėl to lengviau ir atsiskleidžia kūryba“, – šypsosi mergina.

Gerbėjus džiugina klipais

Akvilė džiaugiasi jau turinti įrašytas 8 savo kūrybos solines dainas. Tiesa, idėjų kartais pasiūlo ir pats Vudis bei Paulius Stalionis, padedantis kurti dainų tekstus. „Dainą „Nesugundei“ sukūrė jie abu. Galima sakyti, gavau ją dovanų gimimo dieną“, – šypsosi atlikėja. Beje, minima daina savo stilistika šiek tiek išsiskiria iš įprastinio atlikėjos repertuaro, mat Akvilė prisipažįsta labiau mėgstanti lyriką.

Į didžiąją sceną žengianti jaunoji atlikėja yra nusifilmavusi keliuose vaizdo klipuose. „Man atrodo, kad šiais laikais tai labai svarbu, juolab kai žmonės dar nelabai tave atpažįsta ir žino. Aš ne taip seniai įsiliejau į muzikinį pasaulį ir manęs nėra dar tiek daug matę koncertuose ar televizijoje. O juk tai labai svarbu, kad žmonės įsimintų“, – svarsto mergina.

 Kol kas Akvilės koncertinė veikla nėra intensyvi, tačiau ją šiemet galėjo išvysti ir Šiaulių gyventojai, per miesto gimtadienį stabtelėję prie VU ŠA palapinės, taip pat jai teko garbė pasirodyti Kelmės miesto šventėje, Kražių festivalyje. Prisipažįsta – dainuoti savo pažįstamiems buvo šioks toks iššūkis: „Jei auditorijoje yra pažįstamų, draugų, artimųjų, tai jaudulio būna daug daugiau, nei dainuojant savo gerbėjams.“
 

Asmeninė patirtis žodžių nediktuoja

Dainų autorė atskleidžia, kad praėjusi vasara kūrybos prasme nebuvo produktyvi. Juk kartais tenka palaukti įkvėpimo, kartais – paieškoti kitokio skambesio, minčių, o tai užtrunka, nes nesinori klausytojams pasiūlyti vienodų kūrinių. Bet dažniausiai kūrėja pirmiausia prisėda prie fortepijono ir sugalvoja melodiją, tik tada kuria tekstus. Būna, dainos gimsta netikėtai – paėmus į rankas kokį nors naują instrumentą.

Tiesa, sieti jos dainų žodžių su asmenine atlikėjos patirtimi nederėtų. „Tikrai taip nėra, kad mano dainos būtų sukurtos iš mano pačios gyvenimo situacijų. Būna, kad iškart klausia kas nors: „Tai ar nepasisekė meilėje? Kaip čia nutiko?“ Bet aš niekada savęs nesieju su daina, nes iki šiol tokios dar ir nebuvo“, – atvirauja pašnekovė.

Ji sako, kad kūryba vyksta tarsi automatiškai, sugeriant viską iš aplinkos. Ir visgi, nors ir norisi įvairesnių temų dainose, Akvilė juokiasi, kad galų gale grįžtama prie meilės: „Išeiti iš tos tematikos labai sudėtinga, regis, ji yra visur.“
 

„Norėjau tiesiog pabandyti“

„Kaip visiškai nežinomam žmogui, sakyčiau, tai yra tikrai didžiuliai skaičiai. Aš nesitikėjau to. Tiesiog maniau, kad įrašysiu pirmą dainą tik dėl savęs – jog būčiau įgyvendinusi tą norą, o viskas taip ir liks. Bet kad šitaip išpopuliarės – nesitikėjau. Neįsivaizdavau, kad pateksiu į tokius vandenis, norėjau tiesiog pabandyti“, – kukliai ištaria Akvilė, sulaukusi visai nekuklaus gerbėjų palaikymo: jos dainos sukasi ir radijo stotyse, patenka į TOP’us.

Neretai jaunieji atlikėjai, siekiantys išgarsėti, renkasi įvairius televizinius projektus, dainų konkursus. Tai tampa geru tramplinu į žinomumą. Bet Akvilė tokiu keliu neina. Sako, nenorinti žūtbūt išgarsėti, o siekianti pirmiausia išreikšti save kūryboje ir ja pasidalyti su kitais.

„Man atrodo, kad svarbiausia yra nuoširdumas, nes tų vaidmenų, apskritai žmonių, kurie yra netikri, matome ir taip labai daug. Nuoširdumas turi atsispindėti“, – save, kaip atlikėją, kokią nori, kad matytų gerbėjai, apibūdina pašnekovė.

Nors muzikos padangėje yra daug naujų kylančių atlikėjų, kurie vis bando sudominti būsimų klausytojų ausis, Akvilė įsitikinusi, kad verčiausius išlikti atskleis muzika: „Jei atsiras daina, kuri tave iškels, žmonės patys susiras atlikėją.“

O naujausiu kūriniu nustebinti savo esamus ir būsimus klausytojus Akvilė tikisi jau spalio gale. „Bent jau man ji labai artima ir graži“, – nusišypso atlikėja, laukianti premjeros.

www.etaplius.lt inf. ir nuotr.

 

 
 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos