Sidebar

Birželio 13 d. VU Šiaulių akademijoje vyko profesoriaus, habilituoto psichologijos daktaro Vytauto Gudonio iniciatyva sukurto dokumentinio filmo „Irmutė – Irma“ peržiūra ir jo monografijos „Negalia visuomenėje, literatūroje ir vaizduojamajame mene“ antrojo tomo knygos pristatymas.

Pasveikinti ir palaikyti profesorių jam šią svarbią akimirką atvyko artimiausi bičiuliai, šeima, akademinė bendruomenė, bendraminčiai, profesoriaus talento gerbėjai ir kiti garbūs renginio svečiai.

Sveikinimo žodį visiems susirinkusiems tarė ir profesorių visos akademinės bendruomenės vardu sveikino VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė. „Nors ir baigėte savo darbus VU Šiaulių akademijoje, išėjęs palikote įspūdingą bagažą savo nuveiktų mokslinių pasiekimų, kurie daro didelę įtaką Lietuvos edukologijos bei psichologijos mokslams. Esame vieninteliai, tokiu stipriu lygiu Šiauliuose puoselėjantys ir aktualinantys negalios tyrimų svarbą visuomenėje. Profesorius visą laiką kalbėjo apie negalią, vedė daugybę seminarų, paskaitų ciklų, konferencijų apie spec. poreikius turinčius asmenis. Dėkojame už jūsų darbus ir lyderystę nacionaliniu mastu. Mokslas nesivysto, kai nėra žmogaus. Yra žmogus – vyksta procesas. Linkiu kiekvienam iš mūsų pasiekti tokias aukštumas gyvenime. Nuoširdžiai dėkoju profesoriui už visą atliktą darbą, esate žmogus, kuriuo didžiuojamės ir kurį gera pažinoti“ – prof. habil dr. V. Gudonį įteikdama atminimo dovaną sveikino VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė.

Prof. habil. dr. V. Gudonis sujaudintas VU Šiaulių akademijos direktorės prof. dr. Renatos Bilbokaitės sveikinimo, dėkojo visai akademinei bendruomenei ir pristatė filmą „Irmutė – Irma“. Profesoriaus pedagoginės žinios ir psichologijos patirtys padeda gerai pažinti žmones, turinčius negalią. Būtent todėl, prof. habil. dr. V. Gudoniui kilo idėja sukurti filmą apie neregės mergaitės socializaciją visuomenėje. Profesorius su operatorių komanda dokumentavo filmo herojės neregės Irmos socializaciją visuomenėje nuo mažų dienų. „Kadangi, visos mano knygos bei darbai yra susiję su spec. poreikius turinčiais asmenimis – neregiais, man norėjosi parodyti, kaip vyksta asmens ugdymo procesas, kaip tas mažas žmogutis su regos negalia socializuojasi ir tampa suaugusiu, tampa žinomu. Irmutę sutikau visai netikėtai. Niekada nebūčiau galėjęs pagalvoti, kad mergaitę, kurią kadaise lydėjau į regos centrą, cituosiu savo antrajame knygos tome“ – mintimis apie filmą dalijosi prof. habil. dr. V. Gudonis.

Po prof. habil. dr. V. Gudonio įžvalgų visi susirinkusieji stebėjo filmą „Irmutė – Irma“.

Įvykus filmo peržiūrai, susirinkusiems žiūrovams dėkojo ir savo kūrybos dainą skyrė filmo herojė, radijo laidų vedėja, žurnalistė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos pirmininko pavaduotoja Irma Jokštytė. „Visu pirma, norėčiau padėkoti profesoriui už šią mūsų kelionę, kuri peraugo į draugystę. Aš esu padidintos sėkmės žmogus, nes mane mano gyvenime lydėjo neeiliniai pedagogai ir profesoriai. Neįmanoma niekuo gyvenime skųstis turint tokius žmones šalia. Norėčiau, kad visuomenė vis labiau imtų suprasti, kad negalią turintis žmogus yra lygiavertis visuomenės narys, darbo rinkos, socialinio gyvenimo dalyvis, galintis dirbti, aktyviai ir be kliūčių dalyvauti socialiniame gyvenime. Tikiu, kad mažais žingsneliais keičiasi visuomenės požiūris. Dėkoju profesoriui už mūsų kelionę kartu“ – dėkodama gėles profesoriui kartu su mama įteikė Irma Jokštytė.

Po Irmos Jokšytės muzikinio pasirodymo profesorius susirinkusiems renginio dalyviams pristatė antrąjį knygos „Negalia visuomenėje, literatūroje ir vaizduojamajame mene“ tomą.

Prof. Vytauto Gudonio monografija susilaukė teigiamų recenzijų ir atsiliepimų, kurie buvo publikuoti mokslo žurnaluose „Pedagogika“, „Tiltai“, leidiniuose „Metai“, „Santara“ bei žiniasklaidoje (dienraščiuose „Respublika“, „Šiaulių kraštas“, „Šiaulių naujienos“).

Renginio metu, įspūdžiais apie monografiją pasidalino prof. habil. dr. Kazimieras Župerka: „Viso gėrio ir grožio visuomenėje pagrindas yra meilė žmogui. 1972 metais recenzavau Juozo Pikčilingio knygą. Mano recenzija buvo išspausdinta „Pergalėje“. O dabar 2022 metais tame pačiame žurnale, tik pakeitusiame pavadinimą – recenzavau savo buvusio studento Vytauto Gudonio du knygos tomus. Džiaugiuosi, kad Vytautas nuveikė tokius unikalius darbus visuomenei svarbiomis negalios temomis“ – prisiminimais dalijosi prof. habil. dr. K. Župerka.

Įžvalgomis su publika dalijosi knygos recenzentas prof. Audronis Vilkas: „Ši monografija yra antras Vytauto leidinys, kurį man teko recenzuoti. Per visą mano gyvenimą man teko skaityti daug ir įvairios literatūros. Skaitydamas antrąjį knygos tomą supratau, kiek stipriai Vytautas yra susipažinęs su negalią turinčio žmogaus aplinka ir vidiniu pasauliu. Žmonės turintys specialiuosius poreikius gyvena tarp mūsų, privalome stengtis juos suprasti ir laikyti pilnaverčiais visuomenės nariais“ – įžvalgomis dalijosi prof. A. Vilkas.

Taip pat, renginyje dalyvavo bei prof. habil. dr. V. Gudonį sveikino ir Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. „Profesorius V. Gudonis yra buvęs mano dėstytojas, skatinęs mane mąstyti. Dėkoju už anuometinę galimybę laisvai ir drąsiai reikšti savo mintis. Žmonės turintys specialiuosius poreikius turi ne negalią. Negalia – tai kitokia galia, kurią turime vertinti. Ačiū profesoriui už jo nuveiktus prasmingus darbus bei pamokas“ – mintimis dalijosi Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Prie Šiaulių miesto mero sveikinimų prisidėjo ir Šiaulių miesto vicemeras Egidijus Elijošius: „Profesoriaus V. Gudonio filme matėme heroję Irmą. Tikiu, kad stebėdami šį filmą kiekvienas jame pamatėme nors dalelę savęs. Profesoriaus darbus sekiau būdamas studentu. Išleidote daugybę darbų, po vienos knygos sekė kita, tikiu, kad šis 39 leidinių skaičius nėra baigtinis“ – mintimis dalijosi ir kartu su savo tėčiu prisiminimo dovanas įteikė Šiaulių miesto vicemeras E. Elijošius.

Filmo bei monografijos pristatymo metu prof. habil. dr. V. Gudonį sveikino gausus būrys bendražygių, kolegų, bičiulių, akademinės bendruomenės atstovų. Sujaudintas jų kalbų bei linkėjimų profesorius dėkojo visiems susirikusiems. „Norėčiau padėkoti, kad skyrėte savo laiką ir atvykote į filmo bei mano knygos antrojo tomo pristatymą. Dėkoju knygos recenzentams, filmo kūrybinei komandai, susirinkusiems bičiuliams ir bendražygiams, akademinei bendruomenei. Ačiū už jautrią mūsų visų bendrystę“.

VU Šiaulių akademijos bendruomenė dėkoja prof. habil. dr. V. Gudoniui už nuveiktus prasmingus darbus, jautrų filmo bei monografijos pristatymą Šiaulių miesto bendruomenei.

VU ŠA inf. ir nuotr.

Daugiau renginio akimirkų – VU Šiaulių akademijos Feisbuke.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos