Sidebar

VU Šiaulių akademija bendradarbiaudama su Šiaulių miesto Stasio Šalkauskio gimnazija, Šiaulių miesto savivaldybe, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąja biblioteka, visą gegužės mėnesį dedikavo renginių ciklui prof. Stasio Šalkauskio atminimui įprasminti. Pagrindiniais renginių ciklo akcentais tapo gegužės 20–21 dienų renginiai: virtuali Nacionalinė mokslinė-metodinė konferencija „Gyvenimo ir ugdymo idėjų dermė“, kūrybos darbų paroda-konkursas „Išmintis. Kas tai?“, piešinių konkurso-parodos „Mano Lietuva“ apdovanojimai, Šiaulių kultūros centre surengti forumai – „Tautinio ir pilietinio tapatumo paieškos: sankirtos ir edukacinės perspektyvos“ bei „Stasio Šalkauskio filosofinės pedagogikos matmenys“. Renginių ciklą vainikavo VU Šiaulių akademijos liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“ šventinis koncertas „Parvažiavo saulė“. 

 Gegužės 20 d. vykusi virtuali nacionalinė-metodinė konferencija „Gyvenimo ir ugdymo idėjų dermė“ susirinkusiuosius kvietė diskutuoti apie prof. Stasio Šalkauskio svarbiausias ugdymo ir filosofijos idėjas.

Konferencijoje sveikinimo žodžius dalyviams tarė Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Elijošius. „Sakoma, kad žmogus yra gyvas tol, kol apie jį yra kalbama, skaitomi jo raštai, darbai. Profesoriaus darbai kalba patys už save ir mums yra didelė garbė ir džiaugsmas turėti galimybę prie jų prisiliesti. Džiaugiuosi, kad VU Šiaulių akademija iniciavo renginių ciklą prof. S. Šalkauskio atminimui ir moksliniams darbams įprasminti“. E. Elijošius dėkojo ir perdavė Šiaulių miesto mero Artūro Visocko linkėjimus miesto kultūros ir švietimo bendruomenei, kuri taip noriai prisidėjo prie šios gražios iniciatyvos.

Susirinkusius konferencijos dalyvius ir stebėtojus sveikino bei sėkmės linkėjo VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė. „Šis renginių ciklas, subūręs kultūros ir švietimo įstaigas veikti kartu rengiant renginius prof. S. Šalkauskio atminimui įprasminti, rodo mūsų visų neišmatuojamą meilę kultūrai ir švietimui per paprastus dalykus. Dėkoju visiems už prisidėjimą ir norą, mūsų garbiems filosofams, sutikusiems šiandien pasidalinti savo moksline patirtimi pristatant pranešimus. Prof. S. Šalkauskio idėjos yra svarbios mūsų visų kasdienybėje, nepameskime jų. Esame laimingi turėdami tokį didelį būrį partnerių ir bičiulių. Nuoširdžiai dėkoju Šiaulių miesto savivaldybei iš dalies finansavusiai šį išskirtinį renginių ciklą“ – konferenciją pradėjo prof. dr. Renata Bilbokaitė.

Pirmąjį pranešimą „Stasio Šalkauskio idėjų aktualumas šiuolaikinių Lietuvai kylančių iššūkių akivaizdoje“ klausytojams pristatė filosofas, filologas, kalbotyrininkas, vertėjas, VU Filosofijos fakulteto profesorius, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Naglis Kardelis. „Stasys Šalkauskis – Lietuvos moderniosios filosofijos pradininkas. Kai mąstome apie S. Šalkauskio filosofinį ir mokslinį identitetą, kaip ryškiausią gairę įžvelgiame filosofijos ir ugdymo jungtį. Profesorius siekė ugdyti tautą per filosofiją, ugdymą suvokė kaip dvasinį žmogaus ir tautos augimą“ – įžvalgomis dalijosi prof. N. Kardelis.

Prof. Naglis Kardelis ir prof. dr. Renata  Bilbokaitė 

Antrąjį konferencijos pranešimą „Šiuolaikinis asmens ir tautos „ugdymas: ką bandome apgauti?“ konferencijos klausytojams skaitė VU Filosofijos fakulteto asistentas, dr. Mindaugas Stoškus. „Vieni įtakingiausių pasaulio filosofų visada kalba ne tai, kas yra svarbu laikams, o tai, kas yra svarbu pačiam žmogui. Remiantis šiuo aspektu, prof. S. Šalkauskis iškyla kaip aukšto lygio filosofas, kalbantis žmonėms apie svarbiausias gyvenimo dogmas. Tautos ugdymo klausimas profesoriui labai svarbus, jį galime laikyti tautinės kultūros tarpininku tarp ateities ir dabarties. Kalbėti apie asmenybės ugdymą be tautinio ugdymo yra tiesiog neįmanoma“ – įžvalgomis dalijosi dr. M. Stoškus. Pranešimo metu nebuvo pamiršti ir šių dienų įvykiai Ukrainoje. Dr. M. Stoškus pabrėžė, kad tautiškumo ir patriotiškumo mums reikia mokytis iš šių dienų herojų ginančių savo žemę, tautą, kultūrą ir tradicijas.

Pasibaigus plenariniam posėdžiui, vyko pranešimų skaitymas sekcijose: „Visuminis asmenybės ugdymas(is)“, „Kalbos ir etninės kultūros ugdymo (si)aktualijos“, „Pilietiškumo ir tautiškumo puoselėjimas šiuolaikinėje mokykloje“, „Kūrybiškumo ugdymas (is)“.

Visą renginių ciklo programą, sekcijų pranešėjus rasite čia.

Gegužės 20 d. renginius įprasmino VU Šiaulių akademijoje vykusi moksleivių kūrybos darbų paroda-konkursas „Išmintis. Kas tai?“ bei piešinių konkurso-parodos „Mano Lietuva“ laureatų apdovanojimai. Susirinkusius sveikino VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė, kuri dėkojo visai VU Šiaulių akademijos bendruomenei, mokytojams ir kūrybos darbų autoriams už fantaziją ir originalumą. Prof. dr. Renata Bilbokaitė akcentavo, kad vaikai ir jaunimas yra mūsų visuomenės ateitis, kurią reikia edukuoti ir kalbėti apie aukščiausias moralines vertybes. Renginį vedė ir savo muzikinį kūrinį dovanojo VU Šiaulių akademijos studentė Akvilė Staražinskaitė, po kurio buvo apdovanoti konkurso-parodos laureatai.

Gegužės 21 d. Šiaulių kultūros centre vyko forumai, skirti prof. Stasiui Šalkauskiui ir jo mokslinei veiklai atminti. Su forumo dalyviais ir žiūrovais sveikinosi bei pirmąjį forumą „Tautinio ir pilietinio tapatumo paieškos: sankirtos ir edukacinės perspektyvos“ pradėjo VU Šiaulių akademijos Edukologijos instituto prof. dr. Aušra Kazlauskienė bei VU Šiaulių akademijos Edukologijos instituto prof. dr. Remigijus Bubnys. Forumų dienoje siekta dar įžvalgiau analizuoti prof. S. Šalkauskio darbus, mintis ir raišką šiuolaikinėje visuomenėje.

Pirmajame forume-diskusijoje dalyvavo: istorikė, visuomenininkė, Nacionalinės ekspedicijos dalyvė, Raudonojo kryžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė-Sinevičienė; Verslo konsultantas, istorikas, politikas, Šiaulių prekybos pramonės ir amatų rūmų projektų vadovas, Nacionalinės regionų plėtros agentūros projektų vadovas, VšĮ „Tekančios saulės tiltai“ vadovas Simonas Strelcovas; Magistrantė, pradinių klasių mokytoja, karė-savanorė Živilė Bagūnaitė; Šiaulių Simono Daukanto gimnazijos moksleivės – Aistė Šarkutė ir Viltė Lisinskaitė; Skautų vadovas, Lietuvos kariuomenės karys, Misija Sibiras 2015 m. ekspedicijos dalyvis bei įvairių iniciatyvų savanoris / visuomenininkas Donatas Barsys. Virtualiai iš Londono į forumą prisijungė Alvija Černiauskaitė – Pasaulio lietuvių bendruomenės švietimo reikalų komisijos pirmininkė, Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė, Londono lituanistinio darželio-mokyklos vadovė, ŠMSM ministrės visuomeninė konsultantė lituanistinio švietimo klausimais. Taip pat, nuotolinį pranešimą tiesiogiai iš Briuselio skaitė ir diskusijoje virtualiai dalyvavo Europos Parlamento narys, profesorius, daktaras Liudas Mažylis, tema – „Tautinio ir pilietinio tapatumo paieškos iškilių tarpukario asmenybių veikloje“.

Antrąjį forumą „Stasio Šalkauskio filosofinės ir pedagogikos matmenys“ atidarė VU Šiaulių akademijos Edukologijos instituto dėstytojas doc. dr. Rolandas Paulauskas bei Šiaulių vyskupijos kurijos, Šiaulių valstybinės kolegijos dr. Inesė Ratnikaitė.

Forume-diskusijoje dalyvavo: Šiaulių menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja Asta Lesauskienė; Profesorė, mokslų daktarė, VU Šiaulių akademijos direktorė Renata Bilbokaitė; Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos direktorė Loreta Tamulaitienė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro mėgėjų meno skyriaus vedėja Jolanta Kisielytė-Sadauskienė; Lietuvos Respublikos Seimo narys, Kultūros komiteto narys Stasys Tumėnas; VUB Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė. Virtualiai prie forumo prisijungė ir Lietuvos Respublikos Premjerės patarėja švietimo klausimais Aistė Kairienė. Pranešimą aktualia tema „Stasio Šalkauskio filosofinės pedagogikos matmenys“ susirinkusiems skaitė VU Šiaulių akademijos doc. dr. Rolandas Paulauskas. Po pranešimų abiejuose forumuose su dalyviais diskutuota aktualiomis temomis, atsakyta į klausimus.

VU Šiaulių akademija dėkoja visiems dalyviams, organizatoriams, rėmėjams, partneriams, švietimo ir kultūros bendruomenėms ir visiems, savo darbu prisidėjusiems prie visą gegužės mėnesį vykusio renginių ciklo skirto prof. S. Šalkauskio atminimui.

Reportažą apie įvykusius forumus žiūrėti čia.


Mokslinio ir organizacinio komitetų pirmininkė: prof. dr. Renata Bilbokaitė, VU Šiaulių akademijos direktorė.

Mokslinis komitetas: doc. dr. Ieva Bilbokaitė-Skiauterienė, doc. dr. Nijolė Bražienė, prof. dr. Remigijus Bubnys, doc. dr. Irena Kaffemanienė, prof. dr. Aušra Kazlauskienė, doc. dr. Jurgita Lenkauskaitė, prof. dr. Daiva Malinauskienė, doc. dr. Rolandas Paulauskas (VU Šiaulių akademijos Edukologijos institutas),  dr. Inesė Ratnikaitė (Šiaulių vyskupijos kurija, Šiaulių valstybinė kolegija).

Organizacinis komitetas: dr. Margarita Jurevičienė; doc. dr. Edita Musneckienė, doc. Gediminas Ramanauskas, dr. Asta Širiakovienė, doc. dr. Asta Vaitkevičienė, dr. Laima Tomėnienė, administratorė Aistė Petrevičiūtė (VU Šiaulių akademijos Edukologijos institutas); vyr. mokytoja Kristina Juodeikienė ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Daiva Stonė (Šiaulių Dainų progimnazija).

Renginių ciklo akimirkos VU Šiaulių akademijos feisbuke

VU ŠA inf. ir nuotr.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos