Sidebar

Balandžio 20–21 dienomis Lietuvos Respublikos Seime ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje surengta tarptautinė mokslinė konferencija „Muzikos ir mokslo labirintais“, skirta neeilinės asmenybės – pedagogo, humanitarinių mokslų habilituoto daktaro, profesoriaus Eduardo Juozo Balčyčio atminimui įprasminti.

Balandžio 20 d. LR Seimo skaitykloje-bibliotekoje profesoriaus garbei buvo skaitomi plenariniai pranešimai, veikė prof. Eduardo Balčyčio publikuotų knygų paroda. Spaudos konferenciją atidarė LR Seimo Kultūros komiteto narys dr. Stasys Tumėnas. Jis džiaugėsi, kad į konferenciją pagerbti prof. Eduardo Balčyčio šviesaus atminimo susirinko ne tik akademinė bendruomenė: „Eduardas Balčytis lietuvių muzikos patriarchas. Džiugu, kad į šią spaudos konferenciją susirinko Eduardo Balčyčio artimieji – žmona Janina, dukros, vaikaitės. Taip pat smagu matyti kolegas, buvusius mokinius“.

Sveikinimo kalboje dr. S. Tumėnas akcentavo tarptautinės mokslinės konferencijos balandžio 20 d. rengimo priežastį LR Seime, o ne akademinėje aplinkoje reikšmę. „Taip siekiama priminti, kad Lietuva nėra tik Vilnius, o ir kituose šalies miestuose gyveno, dirbo, kūrė ir iki šiol yra puikių profesorių, menininkų bei kitų šviesių asmenybių“ – kalbėjo dr. Stasys Tumėnas.

Renginio dalyvius pasveikino ir VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė. Ji konferencijos klausytojams priminė, kad daugiau nei prieš metus buvęs Šiaulių universitetas tapo Vilniaus universiteto dalimi, supažindino apie įvykusius pokyčius – pasikeitusį pavadinimą, studijų programų turinį, jį pritaikant prie šiandieninių normų ir visuomenės poreikių. „Pasikeitė pagrindiniai dalykai – mūsų pavadinimas ir programų turinys. Į Vilniaus universitetą mes atėjome su daugiamečiu įdirbiu ir patirtimi, kurioje įdėta labai daug širdies. O širdis moksle atsispindi per nuveiktus mokslininkų darbus. Ši diena yra be galo ypatinga ne tik tuo, kad prof. Eduardas Balčytis buvo ilgametis mūsų profesorius, bet ir mano mokytojas. Jis parodė, kad muzikos pedagogika yra kelionė, kurioje susipažįsti ne tik su muzika, bet ir vaikais“,– sveikindama konferencijos dalyvius prisiminimais dalijosi VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė.

VU Šiaulių akademijos direktorė savo kalboje pabrėžė visam gyvenimui įstrigusius prof. Eduardo Balčyčio žodžius, kad nėra negabių vaikų. Profesorius sakydavo: „Nėra, vaikeli, beklausių vaikų. Visų pedagogų intriga – niekada nebus pakankamai laiko atskleisti savo dalyko grožį“.

VU Šiaulių akademijos profesorė. dr. Diana Strakšienė konferencijos atidarymo metu pasidalino priežastimi, kodėl mokslinę konferenciją organizuoja būtent VU Šiaulių akademija: „Dar 1962 m. prof. E. Balčytis savo karjerą pradėjo tuometiniame Šiaulių pedagoginiame institute. Besikeičiant studijų programų, aukštosios mokyklos pavadinimams, profesorius čia dirbo daugiau nei 50 metų. Greta daug didžių darbų, prof. Eduardas Balčytis įkūrė Muzikos pedagogikos studijų programą, kurią išsaugojome iki šių dienų“.

Konferencijos dalyvius sveikino ir LR Seimo Kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis, LR Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotoja prof. dr. Vilija Targamadzė.

Mokslinėje konferencijoje pranešimus skaitė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, muzikologas, prof. habil. dr. Vytautas Landsbergis tema „Kokį prisimenu Eduardą Balčytį?“, LR Seimo Kultūros komiteto narys. Dr. Stasys Tumėnas tema „Darbas su prof. Eduardu Balčyčiu: atsakomybė ir į(si)pareigojimas“, VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė tema „Pedagogų rengimo pokyčiai Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje“ ir Vilniaus „Židinio“ suaugusiųjų gimnazijos direktorius Vytautas Girčius tema „Formaliojo ir neformaliojo muzikinio ugdymo dermė bendrojo ugdymo mokykloje“.

Balandžio 21 d. tarptautinės mokslinės konferencijos tęsinys surengtas jau VU Šiaulių akademijoje nuotoliniu būdu. Konferenciją atidarė ir jos dalyvius sveikino prof. dr. Diana Strakšienė, VU Šiaulių akademijos direktorė prof. dr. Renata Bilbokaitė. Prie sveikinimo žodžių prisijungė Šiaulių miesto mero pavaduotojas Egidijus Elijošius, nuoširdžiai dėkodamas ir palinkėdamas sveikatos visai Balčyčių šeimai. Už gražų ir jautrų renginį taip pat ačiū tarė ir VU Šiaulių akademijos direktorei prof. dr. Renatai Bilbokaitei, prof. dr. Dianai Strakšienei bei visai organizatorių komandai.

VU Šiaulių akademijos bendruomenė džiaugiasi už sėkmingą bendradarbiavimą su kitomis Lietuvos ir užsienio ugdymo įstaigomis. Tarptautinėje mokslinėje konferencijoje pranešimus pristatė ne tik Vilniaus universiteto, bet ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto dėstytojai. Prie pranešimų skaitymo prisijungė ir Šiaulių „Juventos“ progimnazijos direktorė Rita Tamašauskienė, o pedagogine patirtimi dalijosi „Juventos“ progimnazijos muzikos mokytojos.

Konferencijoje vyko ir darbas teminėse sekcijose, kuriose dalyvavo Lietuvos aukštosios mokyklos: VDU Švietimo akademija, Vilniaus kolegija, užsienio aukštosios įstaigos: Poznanės Adomo Mickevičiaus universitetas, Prahos Karolio universitetas, Rytų Suomijos universitetas, Nebraskos Omahos universitetas, Frydriko Šopeno muzikos akademija, Daugpilio universitetas. Dėkojame ir šioms ugdymo įstaigoms: Šiaulių „Juventos“ progimnazijai, Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklai, Kaišiadorių lopšeliui-darželiui „Spindulys“, Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokyklai, Kauno Miko Petrausko Scenos menų mokyklai, Šiaulių „Romuvos“ gimnazijai, Šiaulių raj. Dubysos aukštupio mokyklai, Šiaulių Dainų progimnazijai. Už darbą sekcijose taip pat tariame ačiū ir Šiaulių kultūros centro vokalo studijos „Rokoko“ meno vadovei Rasai Kauneckaitei ir vaikų šokio teatro mokytojai Gretai Lazauskaitei.

Konferencijos uždarymas baigtas surengta diskusija.

VU Šiaulių akademija nuoširdžiai dėkoja visiems svečiams, pranešėjams bei dalyviams už prof. Edurado Balčyčio pagerbimą.

Dviejų dienų konferencijos programą – pranešėjus, darbo sekcijose moderatorius, pranešimų temas ir konferencijos mokslinį komitetą rasite čia.

VU ŠA inf. ir nuotr.

278588081 843367063723851 2738011108157367452 n

Be pavadinimo 55

Be pavadinimo 88

278809574 293206339674186 7080618439141810589 n

278684026 792456545475788 7191332784528382329 n

8888

1010

fdfdsf

fdfdsfsaf

fdfdsfsafhfgh

fdfdsfsafhfghfdgg

fdfdsfsafhfghfdggf

waead

waeaddfsdf

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos