Sidebar

Sausio 4 d. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje (VUŠA) lankėsi Šiaulių Centro pradinės mokyklos pedagogai, kurie išklausė Mokymosi visą gyvenimą centro organizuotus mokymus „Sprendimų priėmimas pasitelkiant kūrybiško mąstymo metodus“. Mokymus vedė VU ŠA Regionų plėtros instituto docentė dr. Vita Juknevičienė, kuri yra sertifikuota Edward de Bono Šešių mąstymo skrybėlių metodo trenerė.

Šiuolaikinėje visuomenėje sprendimų priėmimas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik asmeninių žinių ir/ar patirties, bet ir gebėjimų dirbti komandose, priimti skirtingas nuomones ar pozicijas, rasti kompromisą ar konsensusą, mąstyti ne tik kritiškai, bet ir kūrybiškai. Edward de Bono siūlomi mąstymo metodai padeda ne tik išlaisvinti asmenų kūrybiškumą, bet ir gebėti priimti sprendimus komandose, kai veikia skirtingos interesų grupės ar skirtingas pozicijas turintys komandos nariai, kai lengviau įsisavinama kritikos ir konkurencijos, o ne pozityvumo ir bendradarbiavimo kultūra. Vienas iš tokių metodų – Šešių mąstymo skrybėlių metodas, plačiai pasaulyje (ypač Jungtinėse Amerikos valstijose) taikomas įvairiuose sektoriuose: versle, švietime, viešajame administravime ir kt.

Mokymų metu dalyviai įgijo žinių apie sprendimų priėmimo komandose iššūkius, Edward de Bono pasiūlytas priešpriešinio ir paralelinio mąstymo idėjas, 3P (pozityvumo, produktyvumo ir žaismingumo) principus bei išbandė savarankiškai Šešių mąstymo skrybėlių metodą, leidžiantį sutelkti skirtingą patirtį, žinias ir požiūrius turinčius komandos narius bendrakūrai ir sprendimų alternatyvų (idėjų) generavimui bei galutinio sprendimo priėmimui. Dalyviai atliko praktines užduotis, kurios leido jiems individualiai ir drąsiau išlaisvinti kūrybiškumo potencialą, pozityviai dirbti komandose, identifikuoti ir kurti naujas idėjas – sprendimų alternatyvas konkrečiai organizacijos problemai spręsti, pozityviai vertinti alternatyvas ir priimti galutinį grupės nariams priimtiną sprendimą.

Mokymų dalyviai pasižymėjo itin dideliu aktyvumu, įsitraukimu į užduotis, o darbas vyko draugiškoje ir geranoriškoje aplinkoje.

VU ŠA / Vitos Juknevičienės inf., Santos Jonuškės nuotr.

IMG 0253

IMG 0271

IMG 0242

IMG 0246

IMG 0280

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos